Perghh .. serba salah wa nak letak tajuk cam kat atas tu .. tapi tu le perkara yang wa nak share untuk posting ni .. pernah tak luorang terfikir kenapa biskut kering (dikenali ngan nama biskut mayat disesetengah negeri atau cracker) mempunyai sejumlah lubang di tebuk diseluruh kepingannya ?
Lubang
lubang tu sebenarnya ditebuk untuk satu tujuan yang penting dalam
pembuatan biskut ni .. bukan sekadar untuk gimik, atau nak bagi nampak
cantik .. atau sekadar dekorasi biskut sebagaimana mungkin difikirkan
sesetengah orang. Tanpa lubang tersebut, biskut tak dapat dimasak dengan
sempurna kerana fungsinya sebagai tempat keluar bagi wap panas yang
membantu proses pembuatan agar ia masak sekata. Faktor kedua, tanpa
lubang tersebut, biskut sukar untuk dibentuk menjadi kepingan kerana
dohnya akan menggelembung (macam kek) disebabkan wap panas terperangkap
didalamnya. Disamping itu juga ia membuatkan biskut yang dimakan terasa
lebih rapuh dan rangup.
Dalam
proses pembuatan, doh akan dileperkan menjadi kepingan sebelum
digerakkan kearah roller yang mempunyai penebuk lubang (cam penebuk
lubang talipinggang tu le). Jumlah tebukan lubang bergantung pada saiz
dan keperluan pengeluaran biskut yang dibuat. Lebih besar jarak antara
lubang, lebih banyak gelembung udara yang terhasil dan selalunya biskut
gini tak dapat bertahan lama sebelum jadi lemau. Manakala semakin rapat
jarak lubang, menjadikan biskut itu lebih kering. keras, rangup dan
dapat bertahan lebih lama.
Fakta Tambahan
☺
Biskut (Cracker) pertama kali dibuat oleh John Pearson dari
Newburyport, Massachussetts. Pearson adalah seorang pelaut dan selalu
memikirkan satu makanan yang boleh bertahan lama dalam pelayaran tidak
sebagaimana kuih tradisional yang cepat basi dan rosak. Pada tahun 1792,
beliau telah mencampurkan tepung dgn air dan terus membakarnya,
ciptaan yang terhasil beliau namakan Pearson's Pilot Bread (huh tak
glemer langsung) seterusnya dikenali dengan nama Hardtack atau Sea
Biscuits. Biskut ciptaannya ini dengan cepat menjadi sangat popular
dikalangan nelayan, pelayar dan pelaut oleh kerana ketahanannya dalam
masa yang panjang.
☺
Perkataan 'Cracker' pula tercetus pada tahun 1801, juga di
Massachussetts apabila Josiah Bent telah membakar keseluruhan doh yang
yang telah dileperkan secara tidak sengaja. Ketika sedang terbakar, doh
tersebut mengeluarkan bunyi melepuh (crack) yang akhirnya membawa pada
nama yang kita kenal pada hari ni. Josiah Bent juga adalah orang yang
bertanggungjawab memperkenalkan biskut ini sebagai snek harian bukan
sekadar makanan bagi pelaut sebagaimana yang dicipta oleh saingannya,
Pearson. Untuk itu, beliau telah menambah perisa kepada biskut buatannya
sehingga tercipta plak biskut soda dan pelbagai biskut lainnya.
☺
Perkataan "Biskut" (Biscuit) adalah berasal dari perkataan Latin 'bis
coctus' yang bermaksud dimasak 2 kali. Perkataan ini kekal sehingga
sekarang dan menjadi nama naungan bagi resepi yang bergabung dibawahnya
seperti Cracker, Kuih yang bersaiz kecil, Hardtack, Kek keras, Cookies
dan sebagainya.
☺
Perkataan 'Cookies' pula adalah terbitan dari perkataan Belanda
'koekjes' dari kata asal 'koek' yang bermaksud kek. Ia menjadi perkataan
yang popular di US sedangkan di England, mereka lebih gemar memanggil
Cookies dengan nama Small Cakes, Seed Biscuits atau Tea Cakes.
☺ Perkataan 'Biskut Mayat' plak ? hadoih .. kena cari gak ni